فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هجدهم شماره 66 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهرنوش متحدین، فریبرز درتاج*، فاطمه قائمی، رضا قربان جهرمی صفحات 7-27

     اینترنت اثرات گسترده ای بر ابعاد مختلف زندگی انسان دارد و استفاده بی رویه از اینترنت با آسیب های متعدد فردی و اجتماعی همراه است. پژوهش حاضر به بررسی نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم هیجان و پریشانی روانشناختی در رابطه بین دلبستگی ناایمن و استفاده آسیب زا از اینترنت می پردازد. مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، مرکز و کرج در سال تحصیلی 99-1398 بود. با روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 397 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه استاندارد استفاده آسیب زا از اینترنت، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و مقیاس سبک های دلبستگی بزرگسال بود. تحلیل داده ها از طریق روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با بهره گیری از نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که پریشانی روانشناختی (50/0)، راهبردهای ناسازگارانه (23/0)، راهبردهای سازگارانه (21/0-)، دلبستگی اجتنابی (11/0)، و دلبستگی دوسوگرا (10/0) دارای بالاترین تا پایین ترین ضریب همبستگی با استفاده آسیب زا از اینترنت هستند (05/0 >P). همچنین راهبردهای تنظیم هیجان و پریشانی روانشناختی دارای نقش میانجی در رابطه بین سبک دلبستگی ناایمن و استفاده آسیب زا از اینترنت بودند. بر این اساس در زمینه طراحی اقدامات لازم به منظور کاهش استفاده آسیب زا از اینترنت می توان به تدوین برنامه هایی در جهت بهبود سبک دلبستگی ناایمن، راهبردهای تنظیم هیجان و پریشانی روانشناختی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: اینترنت، دلبستگی ناایمن، تنظیم هیجان، پریشانی روانشناختی
  • لیلا شکوهی امیرآبادی*، علی دلاور، لطف الله عباسی سروک، شیرین کوشکی صفحات 29-54

    هدف این پژوهش، طراحی الگوی ارزش در دانش آموزان بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. این پژوهش مبتنی بر رویکرد پژوهش های ترکیبی از نوع اکتشافی بوده و داده های مورد نیاز در دو بخش کیفی (بر اساس تحلیل مضمون) و کمی (بر پایه روش پیمایشی) گردآوری شد. در بخش کیفی جامعه آماری شامل منابع دست اول و دوم، اسناد بالادستی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش،‏ همچنین در بخش مصاحبه، جامعه آماری، متشکل از 29 نفر از متخصصان و صاحب نظران در خصوص آموزش و ‏پرورش و روانشناسی است، که به روش نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) انتخاب شدند . در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل دانش آموزان مقطع دبیرستان (دوره دوم) شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 است که در این پژوهش تعداد آن ها ‏‏249746 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد 417 نفر به منظور تکمیل پرسشنامه های پژوهش انتخاب شدند و در مجموع تعداد 396 پرسشنامه تکمیل و در تحلیل مورد استفاده قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها در بخش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای یافته های بخش کیفی استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده های بخش کیفی، به وسیله نرم افزار MAXQDA و Excel و بخش کمی، به منظور برازش مدل مفهومی با داده های میدانی از روش حداقل مربعات جزیی و به کمک نرم افزار 3-‏SmartPLS‏ و 23-SPSS انجام شد. نتایج بخش کیفی منجر به شناسایی 3 بعد (ارزش های اسلامی، ارزش های اخلاقی، هویت) و 18 مولفه شد. نتیجه کلی حاصل از پژوهش بیانگر آن بود که یافته های بخش کمی موید بخش کیفی است.

    کلیدواژگان: ارزش، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، دانش آموز
  • صدیقه عباسعلی نژاد*، ایراندخت فیاض، فیروز رازنهان، علی خورسندی طاسکوه صفحات 55-75

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های موثر برارتقاء ظرفیت کارتیمی در مدارس ابتدایی براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بوده است. روش پژوهش توصیفی بود که به شکل میدانی و به صورت کیفی انجام شد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل کلیه افراد مطلع در خصوص تعلیم و تربیت، سند تحول آموزش و پرورش، مدیران و معلمان مقطع ابتدایی بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. بدین منظور10 مصاحبه تا رسیدن به اشباع نظری انجام شد. برای شناسایی مولفه های موثر بر ارتقاء کار تیمی در مدارس ابتدایی، از تحلیل تماتیک استفاده شد. نتایج حاصل از کدگذاری باز، محوری و انتخابی پژوهش به شناسایی و انتخاب شش مولفه اصلی ساختاری، محتوایی، زمینه ای، فرهنگی، مجازی و اقتصادی منجر گردید. همچنین چهارده زیرمقوله برای مقولات اصلی موثر بر ارتقاءظرفیت کار تیمی در مدارس ابتدایی شهر تهران استخراج شدند که عبارت اند ازساختار سازمانی، رهبری سازمانی، ظرفیت دانشی سازمان، فرهنگ سازمانی، ارزیابی عملکرد، نظام تشویق و تنبیه، سیستم آموزشی دبستان، سیستم گزینش همکاران آموزشی و تربیتی، رهبری، فرهنگ، تکنولوژی، قابلیت های منابع انسانی، اثربخشی کار تیمی و امکانات اقتصادی .یافته ها حاکی از این بود که فعالان عرصه فرهنگ و تعلیم و تربیت باید به کار تیمی در مدارس ابتدایی اهمیت بیشتری داده و دانش آموزان را به دانش مهارت های کار تیمی تجهیز کنند و تلاش کنند که با یک تربیت اجتماعی صحیح و در عین حال فعال و در قالب شش بعد مذکورظرفیت کار تیمی را ارتقاء داده و از این طریق به اجتماعی شدن متربیان کمک کنند.

    کلیدواژگان: تیم، تربیت اجتماعی، سندتحول
  • مرضیه قاسم*، محمدرضا بلیاد صفحات 77-109

    هدف پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر سبک های یادگیری و بکارگیری نقشه های معنایی برمیزان پیشرفت توانایی تفکر انتقادی دانش آموزان دوره متوسطه و بهبود یادگیری واژگان زبان انگلیسی آنان انجام شد. به منظور تحقق این هدف، 123 دانش آموز دختر پایه دوم رشته ریاضی و فیزیک از 4 ناحیه آموزش و پرورش کرج بطور تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. سپس، دانش آموزان به پرسشنامه های سبک های یادگیری (ابرین ، 1989) و تفکر انتقادی (هانی ، 2004) در پیش و پس آزمون پاسخ دادند. همچنین، دانش آموزان به سوالات آزمون های واژگان و توانایی عمومی زبان انگلیسی در پیش و پس آزمون پاسخ دادند و نمرات آنها محاسبه شدند. طی 12 جلسه، واژگان کتاب درسی آنها با بکارگیری نقشه های معنایی در گروه آزمایش به دانش آموزان آموزش داده شدند. سپس، داده های بدست آمده مورد بررسی واقع شدند. بنابر تحلیل های آماری، معلوم شد که سبک های یادگیری از نظر آماری تاثیر چشمگیری بر توانایی تفکر انتقادی دانش آموزان و پیشرفت یادگیری واژگان آنان در گروه آزمایش و گواه نداشتند (تحلیل انووا یک سویه). اما، بکارگیری نقشه های معنایی بر پیشرفت تفکر انتقادی دانش آموزان و یادگیری واژگان آنان در گروه آزمایش از نظر آماری تاثیر قابل توجهی داشت (آزمون تی- تست مستقل) درحالیکه در گروه گواه تغییر چشمگیری مشاهده نشد. پیشنهاداتی برای پژوهش های آتی و همچنین کاربردها و محدودیت های پژوهش در پایان ارایه شدند.

    کلیدواژگان: سبک های یادگیری ادراکی، نقشه معنایی، تفکر انتقادی
  • فرشته بیات، علی محمد رضایی* صفحات 111-145
    پژوهش حاضر به منظور بررسی برازش مدل سیستمی شکوفایی کلاس درس (FCSM) در بین دانش آموزان مقطع دوم متوسطه انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی و به طور خاص تحلیل عاملی و روش مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) بود. با استفاده از روش نمونه گیری خو شه ای چند مرحله ای تعداد 600 نفر از دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر اراک انتخاب و به ابزارهای پژوهش شامل مقیاس مشاهده سیستمی کلاس درس فیش و دین (2000) و پرسشنامه محقق ساخته بهزیستی کلاس درس مبتنی بر مدل بهزیستی آلیسون و همکاران (2020) پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی با روش حداقل مربعات جزیی PLS استفاده شد. روایی مدل با استفاده از روایی محتوا، روایی سازه، روایی واگرا و روایی همگرا و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بررسی شد. نتایج نشان داد مدل از روایی سازه مناسبی برخوردار است به نحوی که بارهای عاملی همه شاخص ها روی عامل مربوط به خود بزرگتر از 4/0 بود. روایی واگرا با استفاده از نسبتHTMT بررسی و همه نسبت هایHTMT کوچکتر از 90/0 بودند، روایی همگرا نیز با استفاده از میانگین واریانس تبیین شده (498/0≤AVE) و قابلیت اطمینان (شاخص رایو بزرگتر از 60/0) مورد تایید قرار گرفت.بر اساس نتایج حاصله می توان برای بررسی شکوفایی کلاس درس و همچنین رشد و توسعه شکوفایی از این مدل و ابزارهای مربوطه بهره گرفت.
    کلیدواژگان: شکوفایی، بهزیستی، رویکرد حداقل مربعات جزیی
  • افضل اکبری بلوطبنگان*، سیاوش طالع پسند، علی محمد رضایی، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 147-168

    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی برنامه آموزش کنترل قلدری بر مشکلات بین فردی نوجوانان قلدر بود. پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل نوجوانان 14 تا 17 ساله منطقه 17 مدارس دولتی شهر تهران بود. تعداد 40 نفر از نوجوانانی که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند و نمره بالایی در پرسشنامه قلدری هارتر کسب کردند به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه مشکلات بین فردی بارخام و همکاران (1996) بود که در سه مرحله پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه توسط هر دو گروه تکمیل شد. برنامه آموزش کنترل قلدری در 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار SPSSV22 تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش کنترل قلدری به نوجوانان قلدر در متغیرهای صراحت و مردم آمیزی (98/7=F و 001/0=P)، گشودگی به تجربه (95/10=F و 0005/0=P)، در نظر گرفتن دیگران (86/22=F و 0005/0=P)، پرخاشگری (59/10=F و 0005/0=P) و حمایت گری و مشارکت (77/19=F و 0005/0=P) تاثیر دارد. این در حالی بود که این میزان برای متغیر وابستگی به دیگران (07/0=F و 930/0=P) اثربخش نبود. در نهایت بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت آموزش کنترل قلدری بر مشکلات بین فردی نوجوانان قلدر 14 تا 17 ساله اثربخش بوده و می توان از این آموزش جهت رفع مشکلات بین فردی آن ها استفاده کرد و لذا آگاهی والدین، معلمان، مدیران و سایر متخصصان از این آموزش ها می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: کنترل قلدری، مشکلات بین فردی، نوجوانان قلدر
  • زکیه نجاریان*، شهرام واحدی صفحات 169-192

    هدف از انجام این پژوهش تعیین نقش ثبات قدم، سرسختی روان شناختی و تاب آوری بر درگیری تحصیلی دانشجویان بود. از جامعه آماری، 242 نفر دانشجو به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات که یا استفاده از رسانه های اجتماعی و به صورت آنلاین انجام شد، از پرسش نامه 5 عاملی ثبات قدم (داکورث،2007)، مقیاس اصلاح شده سرسختی نسخه نروژی (هیستد، اید، جانسون، لابرگ و توماس جانسون،2010)، پرسش نامه تاب آوری (جانسون و همکاران، 2013) و درگیری تحصیلی (ریو، 2013) استفاده شد. داده های به دست آمده از نمونه با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و Amos و به روش تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که درگیری تحصیلی دانشجویان به صورت مستقیم توسط ثبات قدم، سرسختی روانشناختی و تاب آوری پیش بینی می شود. مطابق با یافته ها درگیری تحصیلی به صورت غیرمستقیم و از مسیر تاب آوری، توسط ثبات قدم پیش بینی می-شود. همچنین سرسختی روانشناختی از طریق نقش واسطه ایی ثبات قدم بر درگیری تحصیلی دارای اثر غیرمستقیم و معنادار بود. نتایج پژوهش در مسیر سرسختی به درگیری تحصیلی توسط تاب آوری به صورت غیرمستقیم تایید نشد. نتایج بیانگر آن است که 16% از درگیری تحصیلی دانشجویان از طریق ثبات قدم، سرسختی روان شناختی و تاب آوری تبیین می شود. همچنین 28% از درگیری تحصیلی را متغیرهای ثبات قدم و سرسختی توسط تاب آوری تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ثبات قدم، دانشجویان، درگیری تحصیلی، سرسختی روان شناختی
  • نفیسه سادات نکوئی*، ملوک خادمی اشکذری، زهرا هاشمی صفحات 193-216
    پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته آموزشی کارکردهای اجرایی و بررسی اثربخشی آن بر بازداری پاسخ و تنظیم هیجان کودکان پیش دبستانی انجام شد.روش پژوهش، شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. در طراحی و تدوین بسته ی آموزشی پس از مطالعه و بررسی پیشینه نظری و عملی، هشت محتوای آموزشی اصلی در قالب بازی، فعالیت های گفتگو محور و کاربرگ های آموزشی به منظور تقویت کارکردهای اجرایی بازداری پاسخ و تنظیم هیجان مناسب سن پیش دبستان به همراه کتابچه راهنمای مربی تهیه شد. روایی محتوایی بسته آموزشی، توسط هشت نفر از متخصصان این حوزه بررسی شد و اصلاحات لازم انجام گردید. سپس فرم نهایی آن تهیه و آماده اجرا برای جلسات آموزشی شد. به منظور بررسی روایی محتوایی از روش کمی لاوشه استفاده شد. سپس اثربخشی بسته آموزشی بر بازداری پاسخ و تنظیم هیجان کودکان پیش دبستانی بررسی شد که به این منظور 40 کودک پیش دبستان 5-6 ساله با روش نمونه گیری در دسترس با جایگزینی تصادفی انتخاب و 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل به طور تصادفی قرار گرفتند. پس از اجرای پیش آزمون با سیاهه درجه بندی رفتاری مهارت های اجرایی بریف-نسخه پیش دبستانی- فرم والدین، گروه آزمایش به مدت 12 جلسه یک ساعته به صورت آنلاین مورد آموزش قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کواریانس تک متغیره (آنکووا) با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج یافته ها نشان داد، بسته آموزشی تدوین شده برای کارکردهای اجرایی از روایی محتوایی لازم برخوردار است و توانسته در بهبود کارکردهای اجرایی بازداری پاسخ و تنظیم هیجان کودکان پیش دبستان موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، بازداری پاسخ، تنظیم هیجان، کودکان پیش دبستان
  • علی عبدی*، بهناز شیراوند صفحات 217-242
    هدف از این پژوهش تدوین مدل عملکرد ریاضی بر اساس ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا با نقش واسطه ای خودکارآمدی و انگیزش به یادگیری ریاضی در دانش آموزان دوره متوسطه اول بود. روش پژوهش از نوع همبستگی و جزء پژوهش های کاربردی بود؛ و تعداد 326 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی بر حسب جنسیت انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه های ادراک از محیط یادگیری سازنده گرای حقایقی و کارشکی (1394)؛ خودکارآمدی ریاضی میدلتن و میگلی (1997)، انگیزش به یادگیری ریاضی کورتر (2005) و نمره ی پایان ترم درس ریاضی دانش آموزان بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص های آماری توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و برای پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از آزمون های تحلیل عامل تاییدی، مدل سازی معادلات ساختاری و رویکرد حداقل مربعات جزیی به وسیله نرم افزار smart PLS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا بر عملکرد ریاضی، خودکارآمدی ریاضی و انگیزش به یادگیری ریاضی اثر مثبت و معنی دار دارد. همچنین خودکارآمدی ریاضی و انگیزش به یادگیری ریاضی بر عملکرد ریاضی اثر مثبت و معناداری داشت. در کل نتیجه شد که مدل مفهومی عملکرد ریاضی بر اساس ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا با نقش واسطه ای خودکارآمدی ریاضی و انگیزش به یادگیری ریاضی با مدل تجربی برازش داشته است.
    کلیدواژگان: عملکرد ریاضی، ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا، خودکارآمدی ریاضی، انگیزش به یادگیری ریاضی
|
  • Mehrnoosh Mottahedin, Fariborz Dortaj *, Fatemeh Ghaemi, Reza Ghorban Jahromi Pages 7-27

    The Internet has far-reaching effects on various aspects of human life and the extreme use of the Internet is associated with numerous personal and social harms. The present study investigates the mediating role of emotion regulation strategies and psychological distress in the relationship between insecure attachment and problematic internet use. The present study was descriptive-correlational and structural equation modeling. The statistical population of the present study was all students studying in the undergraduate and graduate courses of the Islamic Azad University, Research Sciences, Center and Karaj Branch in the academic year 2019-2020. By cluster sampling method, 397 people were selected as the sample group. Data collection tools included Problematic Internet Use Questionnaire, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, scale for Depression, Anxiety and Stress Scale and Adult Attachment Scale. Data analysis was performed by Pearson correlation coefficient and path analysis using LISREL software. The results showed that psychological distress (0.50), maladaptive strategies (0.23), adaptive strategies (-0.21), avoidant attachment (0.11), and ambivalent attachment (0.10) have the highest to the lowest correlation coefficient with harmful use of the Internet (P <0.05). Strategies for regulating emotional distress and distress also mediated the relationship between insecure attachment style and problematic internet use. Accordingly, in the field of designing the necessary measures to reduce the problematic internet use, programs can be developed to improve insecure attachment styles, emotion regulation strategies and psychological distress.

    Keywords: Internet, insecure attachment, emotion regulation, Psychological distress
  • Leila Shokouhi Amirabadi *, Ali Delavar, Lotfollah Abbasi, Shirin Kooshk Pages 29-54

    The present study aimed to identify and develop a value model in students based on the ‎Fundamental Reform Document of Education.‎ This research was based on the approach of a combination of exploratory researchers, ‎in ‎two parts: qualitative (Thematic analysis) and quantitative (based on ‎survey ‎method). In the qualitative part of the statistical community includes first and second hand sources, ‎upstream documents, the Fundamental Reform Document of Education, as well as in the interview ‎section, the statistical community, consisting of 29 specialists and experts in education and psychology, ‎which Targeted snowball sampling method was selected. In the quantitative part, the statistical ‎population includes high school students (second year) in Tehran in the academic year of 1398-‎‎1399. In this study, their number was 249,946, which is 417 people to ‎complete the multi-stage cluster ‎sampling method. Total of 396 questionnaires were completed and used in the analysis.‎ Analysis of qualitative part data by MAXQDA and Excel software and quantitative part to fit ‎conceptual model with field data by partial least squares method using SmartPLS-3 and SPSS-23 ‎software done.‎ The results of the qualitative section were identified to identify 3 dimensions (Islamic ‎values, moral values, identity) and 18 components. The results showed that the findings of the ‎quantitative section confirm the data of the qualitative section.

    Keywords: value, Fundamental Reform Document of Education, Student
  • Sedighe Abbasalinezhad *, Irandokht Fayyaz, Firooz Raznahan, Ali Khorsandi Taskooh Pages 55-75

    The aim of the present research was to identify the effective components in improving the kartim capacity in primary schools based on the document of the fundamental transformation of education. The method of the research was descriptive which was conducted in the field and qualitatively. The study population of this research included all knowledgeable people about education, education reform document, principals and primary school teachers who were selected using the purposeful sampling method. For this purpose, 10 interviews were conducted until theoretical saturation was reached. Thematic analysis was used to identify the effective components on improving teamwork in primary schools. The results of the open, central and selective coding of the research led to the identification and selection of six main structural, content, contextual, cultural, virtual and economic components.Also, fourteen sub-categories were extracted for the main categories effective in improving teamwork capacity in Tehran primary schools, which are organizational structure, organizational leadership, knowledge capacity of the organization, organizational culture, performance evaluation, incentive and punishment system, elementary school education system,,the selection system of educational and training colleagues, leadership, culture, technology, human resource capabilities, the effectiveness of teamwork and economic possibilities. The findings indicated that the activists in the field of education should give more importance to teamwork in primary schools and students Equip them with the knowledge of teamwork skills and try to improve the capacity of teamwork with a correct social education in the form of the six dimensions mentioned above, and in this way help the socialization of educators.

    Keywords: team, social education, document of transformation
  • Marzieh Ghasem *, Mohammdreza Belyad Pages 77-109

    The present study was carried out in order to investigate the Impact of learning styles and applying semantic-mapping on the high school students’ critical thinking ability and English vocabulary learning improvement. To this end, a sample of 123 female high school students were randomly selected from 4 educational districts of Karaj narrowed down to Farzanegan High school in 1st district using accidental cluster sampling method.The students did the Critical Thinking Questionnaire (Honey, 2004) and Learning Style Questionnaire (O’Brien, 1989) in the pre and post-test steps. They also were administered a general proficiency test of Nelson (A050) for the purpose of homogeneity, and a vocabulary test to ensure their illiteracy of them at the onset of the treatment. In addition, the same vocabulary test was taken as a post-test after 12 sessions of instruction and learning through semantic-mapping, as a vocabulary learning strategy. The data was collected. Based on the statistical analysis, the results showed the learning styles had no statistically significant impact on the students’ critical thinking ability and their vocabulary learning improvement (two-way, and ANOVA analyses) the first and second hypotheses of the study were confirmed. The third and fourth hypotheses were rejected as the results revealed that semantic-mapping had a statistically significant impact on the critical thinking ability and vocabulary learning improvement of the participants (independent T-tests). Then, some pedagogical and practical implications and suggestions for further research as well as limitations of the study are provided.

    Keywords: Cognitive Learning Styles, Semantic-maps, and critical thinking
  • Fereshteh Bayat, Alimohammad Rezaei * Pages 111-145
    The present study was conducted to investigate the fit of the Classroom flourishing, System (FCSM) model among high school students. The present study was descriptive and correlational studies and in particular factor analysis and structural equation modeling method based on the partial least squares (PLS) approach. Using multi-stage cluster sampling method, 600 high school students in Arak were selected and used for research tools including the Systematic Observation Scale of Fish and Religion Classroom (2000) and a researcher-made questionnaire based on model welfare Welfare Allison et al. (2020) responded. In order to analyze the data, confirmatory factor analysis with partial least squares PLS method was used. Model validity was assessed using content validity, construct validity, divergent validity and convergent validity and its reliability was assessed using Cronbach's alpha and combined reliability. The results showed that the model has good structural validity so that the factor loads of all indicators on their respective factor was greater than 0.4. Divergent validity was checked using HTMT ratio and all HTMT ratios were less than 0.90. Convergent validity was also confirmed using mean variance (≤AVE 0.498) and reliability (RAO index greater than 0.60). Took. Cronbach's alpha reliability and combined reliability for all four second-order components were greater than 0.87, indicating satisfactory reliability. Based on the results, this model and related tools can be used to study the flourishing, of the classroom as well as the growth and development of flourishing.
    Keywords: flourishing, wellbeing, partial least squares approach
  • Afzal Akbari Balootbangan *, Siavash Talepasand, Ali Mohammad Rezaei, Isaac Rahimian Boogar Pages 147-168

    The aim of this study was the effectiveness of bullying control training program on interpersonal problems of bullying adolescents. The present study was performed by quasi-experimental method with pre-test-post-test design and one-month follow-up with experimental and control groups. The statistical population included adolescents aged 14 to 17 years in district 17 of public schools in Tehran. Forty adolescents who met the inclusion criteria and scored high on the Harter Bullying Questionnaire were randomly selected and assigned to the experimental and control groups. The research instruments included Barkham et al.'s (1996) Interpersonal Problems Questionnaire, which was completed by both groups in three stages: pretest-posttest and one-month follow-up. The bullying control training program was performed in 8 sessions of 90 minutes for the experimental group. Data were analyzed using repeated measures multivariate analysis of variance using SPSSV22 software. The results showed that bullying control training to bullying adolescents in explicit and demographic variables (F=7.98 and P=0.001), openness to experience (F=10.95 and P=0.0005), consideration of others (F=22.86 and P=0.0005), aggression (F=10.59 and P=0.0005) and supportiveness and participation (F=19.77 and P=0.0005) are effective. However, this rate was not effective for the dependency variable (F=0.07 and P=0.930). Finally, based on the results of this study, it can be said that bullying control training is effective on interpersonal problems of bullying adolescents aged 14 to 17 years and this training can be used to solve their interpersonal problems and therefore parents, teachers, administrators and other professionals are aware of this. Trainings can be helpful.

    Keywords: Bullying Control, Interpersonal Problems, Bullying Adolescents
  • Zakiyeh Najarian *, Shahram Vahedi Pages 169-192

    This research attempted to define the role of grit, psychological hardiness, and resilience in academic engagement. Among a statistical society, 242 students were selected as a sample by a simple random sampling method. To collect data, using online social media, 5-question grit questionnaire (Dakourth, 2007), Norwegian version for the modified scale of hardiness (Hystad, Eid, Johnsen, Laberg & Thomas Bartone, 2010), resilience questionnaire (Johnsen, 2013), and academic engagement questionnaire (Rio, 2013) were employed. Obtained data of sample were analyzed by using the statistical softwares Spss &Amos and by path analysis. The results showed that Academic engagement was predicted directly by grit, psychological hardiness and resilience; According to the findings academic engagement was predicted indirectly, on the path of resilience, by grit. psychological hardiness through the mediating role of grit has also a indirect and meaningful effect on the Academic engagement .The results of the research were not confirmed indirectly on the path from psychological hardiness to academic involvement. The results indicated that 16% of academic engagement was explained, through grit, psychological hardiness, and resilience. Also, the variables for grit and hardiness explained 28% of academic engagement by resilience.

    Keywords: Resilience, Grit, student Psychological Hardiness, Academic engagement
  • Nafiseh Sadat Nekouee *, Molouk Khademi-Ashkezari, Zahra Hashemi Pages 193-216
    The aim of this study was to develop an educational package of executive functions and determine its effectiveness on response inhibition & emotion regulation in preschool children. The research method was quasi-experimental with pre-test & post-test. In designing and compiling the educational package, after studying the theoretical and practical background, eight main educational contents in the form of games, conversation-based activities, and educational worksheets were prepared to strengthen the executive functions of RI and ER appropriate to preschool age. The content validity of the educational package was reviewed by eight experts in this field and the necessary corrections were made. Then the final form was prepared & prepared for implementation for training sessions. To evaluate the content validity, the quantitative method was used. Then, the effect of the educational package on RI and ER of preschool children was done. For this purpose, 40 preschool children aged 5-6 years were randomly selected by the available sampling method and 20 people in the experimental group and 20 people in the control group were randomly assigned. They got. After performing the pre-test with the behavioral grading list of Executive Skills Brief-Preschool-Parent Form, the experimental group was trained online for 12 sessions. The obtained data were analyzed using univariate analysis of covariance using SPSS software. Findings showed that the educational package developed for executive functions has the necessary content validity and has been able to be effective in improving the executive functions of response inhibition and emotion regulation of preschool children.
    Keywords: Executive Function, response inhibition, emotion regulation, Preschool children
  • Ali Abdi *, Behnaz Shiravand Pages 217-242
    The aims of this research was to determine the fit of the conceptual model of mathematical performance based on perception of constructive learning environment with the mediating role of mathematical self-efficacy and motivation to learn mathematics with the experimental model in junior high school students. The research design method was correlational and was part of applied research; among them, 326 people were selected as a research sample by relative stratified random sampling by gender. The tools used in the research were questionnaires of constructivist learning environment perceptions of haghayghi and kareshki (2015); self-efficacy Middleton and Migley (1997); motivation to learn mathematics Corter (2005) final grade score of students' math lessons. To analyze the obtained data, descriptive statistical indexes such as mean and standard deviation and to answer the hypotheses of the research of inferential statistics include: confirmatory factor modeling, was used by smart PLS software. The results showed that perception of constructivist learning environment perceptions had a positive and significant effect on mathematical performance, mathematical self-efficacy and motivation to learn mathematics. Also, mathematical self-efficacy and motivation to learn mathematics had a positive and significant effect on mathematical performance. In general, it was concluded that the conceptual model of mathematical performance based on the perception of constructive learning environment with the mediating role of mathematical self-efficacy and motivation to learn mathematics fits with the experimental model.
    Keywords: mathematical performance, constructivist learning environment perceptions, Mathematical self-efficacy, motivation to learn Mathematical